RBC op weg naar 105 jaar

29-11-2016

 

ROOSENDAAL - Vrijdag 2 december 2011 werd bij notariële akte RBC heropgericht als voortzetting van het op 31 juli 1912 opgerichte Excelsior, wat later de naam veranderde in Oranje Wit, Roosendaal en vervolgens fuseerde met Roosendaalsche Boys tot RBC. Bij dit feit willen we aanstaande vrijdag vanaf 19.30 uur even stil staan: geen groot feest, maar een gezellig samenzijn voor iedereen die destijds bij de heroprichting betrokken was en voor alle personen die in de loop van die 5 jaar een binding met RBC hebben gekregen. Dan denken we aan (ex-) spelers, trainers, begeleiders, ouders, sponsoren, medewerkers, vrijwilligers en supporters. We hopen op een grote opkomst in het supporterscafé van het Herstaco Stadion.

In 2011 voerde RBC Roosendaal haar doodstrijd. Op de allerlaatste competitiedag werd via een 3-2 overwinning op FC Dordrecht in een nagenoeg vol stadion degradatie naar de Topklasse voorkomen. Maar de financiële situatie was dermate slecht dat de gemeente om steun gevraagd werd. Maar die wilde niet meewerken. Op dezelfde avond dat de gemeenten Eindhoven (PSV), Maastricht (MVV) en ’s-Hertogenbosch (FC Den Bosch) met miljoenen over de brug kwamen, verklaarde de gemeente hier dat steun niet mogelijk was vanwege de Europese regelgeving.

Op 15 juni 2011 viel het doek: RBC Roosendaal was failliet en hield op te bestaan. De door de KNVB met de maximale 4 sterren gecertificeerde jeugdopleiding viel uit elkaar. Twee complete teams gingen over naar NAC Breda. De ongeveer 400 sponsoren raakten hun businessplatform kwijt.

Voor ons was het einde van de bijna 100-jarige vereniging een onaanvaardbaar gegeven. Wij verklaarden RBC niet dood. De patiënt lag in een heel diepe coma en we zijn begonnen met de reanimatie. Tegen alle stromingen in hebben we doorgezet. Ongelooflijk veel energie hebben we gestoken in dit project. Gelukkig sloten steeds meer enthousiaste mensen zich aan om te proberen het onmogelijk geachte toch mogelijk te maken. In eerste instantie werd gewerkt aan een snelle comeback in de Hoofdklasse. Maar de KNVB werkte hier niet aan mee. Tot aan Michael van Praag zijn we gegaan om dit toch te realiseren. Daarna zijn we overgestapt op plan B: een doorstart helemaal onderin de kelder van het amateurvoetbal.

Tientallen bijeenkomsten, heel veel plannen, papierwerk, ideeën, suggesties, voorstellen e.d. zijn de revue gepasseerd. Dat vele werk resulteerde in de herstart op 2 december 2011. Maar toen waren we er nog niet. Er moest een 1e elftal komen en minimaal 2 jeugdteams; bovendien moesten we over een accommodatie beschikken. Er werden gesprekken gevoerd met de gemeente en enkele Roosendaalse clubs. Maar dat leidde niet tot succes. Lange tijd dreigde de doorstart alsnog te mislukken tot het moment dat Rimboe (Wouwse Plantage) en FC Moerstraten hun medewerking verleenden door hun accommodatie beschikbaar te stellen voor trainingen en wedstrijden. Die beide clubs zijn we tot de dag van vandaag nog dankbaar dat zij hun nek hebben uitgestoken!

In april 2012 werden 2 instuiven georganiseerd waarop zo’n 60 jeugdspelertjes afkwamen. Het bleek toen al dat de naam RBC nog steeds aantrekkingskracht bezat. Uiteindelijk zijn 31 spelertjes begonnen als RBC D1 en RBC D2. D1 begon in de 1e klasse, maar na een start met 5 overwinningen met grote cijfers keurde de KNVB ons verzoek goed om alsnog in de Hoofdklasse ingedeeld te worden. Dit team werd uiteindelijk kampioen en won de districtsbeker. Van die 31 spelers zijn er nu nog 7 actief bij RBC en 2 van hen hebben al hun debuut gemaakt in het 1e elftal.

Erwin van der Woerdt (ex-contractspeler van RBC Roosendaal) werd aangesteld als trainer van het 1e elftal. Dit team werd direct kampioen in de 5e Klasse en dwong meteen een promotie af.

In de slechts bijna 4½ jaar dat we nu weer actief zijn op de velden met het motto RBC Leeft!, hebben we al veel bereikt. Het is nauwelijks te bevatten dat onderstaande allemaal al gerealiseerd is:

  • trainen en spelen in het stadion;
  • de voetbalopleiding is van 2, via respectievelijk 5, 7 en 9 teams gegroeid naar de huidige 10;
  • de samenwerking met de Feyenoord Academy als 1 van hun 12 officiële partners;
  • het behalen van de status van Regionale Jeugdopleiding als enige amateurvereniging onder de grote rivieren, waardoor we ons nu RBC Voetbal Academie mogen noemen;
  • de samenwerking met RSG ’t Rijks, waardoor jeugdspelers van RBC die op die school les volgen 1 keer per week extra trainen onder schooltijd;
  • de samenwerking met OrthoMedic, waardoor spelers elke dag behandeld kunnen worden bij blessures;
  • de sterke punten in de begeleiding van jeugdspelers: studiebegeleiding, videoanalyses, speler volgsysteem, pop-gesprekken.

Dit en nog veel meer is gerealiseerd door een steeds groter wordende groep van enthousiaste medewerkers: trainers, assistent trainers, teammanagers, assistent scheidsrechters, studiebegeleiders, sponsoren, mensen die in de kantine actief zijn, de ouderraad, de vertrouwenspersoon, de klusclub op maandag, coördinatoren, wedstrijdcoördinatoren, wasserij, diëtiste, diverse commissies. Ook zijn steeds meer ouders bereid om taken op zich te nemen. Langzamerhand worden we weer een echte club. Een vereniging waarin gezelligheid en prestaties centraal staan.

We zijn op weg naar een mooie toekomst. De jeugd staat klaar om in het 1e elftal opgenomen te worden. Dit team moet in de komende jaren via meerdere promoties zien door te stoten. Maar de 3e klasse is het eerste doel waar we ons op richten. En wie weet wat er daarna nog meer mogelijk is…

We gaan dit eerste lustrum van de heroprichting niet uitgebreid vieren. Maar hebt u zin om vrijdag 2 december in het spporterscafé samen een drankje te nuttigen, dan bent u van harte welkom vanaf 19:30 uur.