Martijn van Galen heeft er enorm veel zin in

10-07-2015

 

ROOSENDAAL - Op zondag 2 augustus start RBC met de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De eerste training vindt plaats in het Herstaco Stadion om 10.00 uur.

RBC staat dit seizoen onder leiding van Martijn van Galen. De 44-jarige Bredanaar speelde van 1997 t/m 2001 voor RBC in ere- en eerste divisie. De voormalige spits speelde 152 wedstrijden in het oranje wit en scoorde daarin 27 goals. Na RBC kwam Van Galen nog uit voor KV Mechelen, VVV Venlo, FC Dordrecht, TOP Oss, Baronie en NIVO Sparta. Na zijn actieve carrière werd Van Galen technisch manager bij Baronie en was daar tevens assistent- en spitsentrainer. Hij bekleedde die functie vier seizoenen alvorens hij naar TVC Breda vertrok. Bij de Viola's bleef hij twee seizoenen.

Net zoals iedereen binnen de club, was Martijn van Galen erg teleurgesteld dat afgelopen seizoen promotie naar de 3e klasse niet kon worden afgedwongen: "Ik vind het echt heel erg jammer dat RBC de promotie heeft gemist. RBC heeft een goede jeugdopleiding en uiteindelijk is het doel dat die jeugdspelers straks zo hoog mogelijk in kunnen stromen. De jeugdopleiding vormt de basis voor de toekomst van RBC. Als trainer en speler wil je zo hoog mogelijk trainen en spelen. Ik ben naar RBC gekomen omdat de club echt vooruit wil, ambitieus is. De huidige spelers van RBC delen die ambitie, net zoals alle leden, vrijwilligers, bestuursleden en niet te vergeten de trouwe aanhang. Want dat is natuurlijk uniek. RBC zal in de komende jaren stappen moeten gaan maken en steeds meer mensen opnieuw warm moeten maken en krijgen voor de club, zowel supporters als bedrijfsleven. De beste manier om dat te doen is door middel van sportieve prestaties."

Van Galen verwacht dat het komend seizoen SC Gastel en Victoria '03 de grootste concurrenten zullen zijn. De doelstelling van RBC is helder. "RBC wil promoveren en daar gaat de spelersgroep, de begeleiding en ik 200% ons best voor doen. Op basis van de kwaliteit van de spelersgroep mogen we die ambitie ook uitspreken", aldus de nieuwe hoofdtrainer.

Het afgelopen seizoen werd RBC regelmatig geconfronteerd met tegenstanders die een muur van verdedigers voor het eigen doel optrokken. Hoe denkt Van Galen dit probleem aan te pakken? "Natuurlijk heb ik een bepaalde voorkeur voor een systeem, maar dat wil niet zeggen dat dit systeem elke week de juiste strategie zal zijn. Dat houdt in dat we 1-4-3-3 en 1-4-4-2 moeten kunnen spelen, maar er zijn ook nog andere systemen. De voorbereiding zal uitwijzen of mijn voorkeursysteem werkt. Natuuurlijk hoop ik dat onze tegenstanders echt tegen ons gaan voetballen, maar het is natuurlijk hun goed recht om vanuit een sterk verdedigende organisatie te spelen. Het wordt in ieder geval een mooie uitdaging", aldus Van Galen. 

Uit de selectie van vorig seizoen vertrokken acht spelers, maar daarvoor kwamen er ook weer acht terug. Van Galen is tevreden over zijn selectie: "We hebben veel polyvalente spelers, maar ook echte specialisten. We hebben bijvoorbeeld snelle buitenspelers. De selectie is met name kwalitatief prima op orde. Ik weet dat er vragen zijn en ongerustheid is wat betreft het aantal spelers, maar een grotere groep is nog lastiger. Niets is zo funest als spelers die alleen trainen en nooit spelen, want dat krijg je met een grote groep. Natuurlijk moet je geluk hebben met blessures en schorsingen. Daar heeft RBC, maar ook mijn voormalige club TVC Breda, het afgelopen seizoen helaas wel mee te maken gehad. Daarom ben ik blij met de nieuwe U19. Daar zit veel talent in. Het zijn jonge spelers, maar ik verwacht dat enkele spelers het komend seizoen steeds dichter tegen RBC 1 aan gaan zitten. Ook RBC 2 is een team dat in ontwikkeling is en heeft enkele versterkingen gekregen. Deze nieuwe spelers zetten een stap terug, maar toch hoop ik dat ik incidenteel, in uiterste nood, op hen terug kan vallen."

Daarnaast hoopt Van Galen dat iedereen het hele seizoen achter het team blijft staan: "De steun van de gehele RBC aanhang, dus supporters, leden, vrijwilligers, sponsors en bestuursleden, kan het team een extra boost geven. Ik heb er enorm veel zin en zal echt alles geven om onze doelen te gaan halen."

RBC speelt op 8 augustus op het Klundert-toernooi tegen 2e klasser Klundert, 3e klasser Kogelvangers en 4e klasser SEOLTO. Op 12 augustus start het Dorpentoernooi. RBC is ingedeeld in een poule met NSV en HSC '28, tegenstanders die de oranje witten ook in de competitie gaan tegenkomen. De finalewedstrijden vinden plaats op zaterdag 15 augustus. Een week later, op zaterdag 22 augustus of zondag 23 augustus is de eerste poulewedstrijd voor de 1e ronde van de districtsbeker. De volgende twee zijn op dinsdag 25 augustus en zaterdag 29 augustus of zondag 30 augustus. Op zondag 6 september start de competitie. Op 17 juli maakt de KNVB het competitieprogramma en de loting voor de districtsbeker bekend.