Bestuur stelt beleidsplan 2015-2018 vast

19-06-2015

 

Roosendaal, 19 juni 2015. Het bestuur van RBC heeft de koers voor de komende drie jaar uitgestippeld en vastgelegd in het Beleidsplan 2015-2018.

Bij de vaststelling van dit beleidsplan gaat het bestuur uit van kansen in plaats van belemmeringen om de succesvolle doorstart van RBC verder gestalte te geven. RBC leeft weer. In ieder opzicht. De eerste doelstelling is dat RBC zo snel mogelijk naar de 3e klasse promoveert. Dit is noodzakelijk voor de verdere ontwikkeling van RBC. Er moet voorkomen worden dat de zelf opgeleide jeugdspelers straks de club gaan verlaten omdat het eerste elftal op een te laag niveau speelt. Hieronder in het kort een aantal punten uit het beleidsplan.

Organisatie

De komende jaren gaat RBC verder invulling geven aan de organisatie. Een organisatie die simpel is, efficiënt en effectief. Geen ingewikkelde samenstellingen of een veelheid aan op zichzelf staande commissies. Er zal worden bezien of de rolverdedlingen helder zijn en of bepaalde taakgebieden sterker in het bestuur gewaarborgd moeten worden. RBC tracht zoveel mogelijk expertise binnen haar netwerk te betrekken. Het bestuur zal ook de komende jaren de beginselen van good governance maximaal in acht nemen en streeft naar openheid, transparantie en een heldere communicatie.

Leden

RBC streeft naar een evenwichtige ledengroei, waarbij de groei van het aantal spelende leden dient te passen binnen de sportieve doelstellingen. Volgend seizoen wordt gestart met de jeugdteams U9 en U19. Daarmee is de doorstroming van de F-pupillen tot het 1e elftal geborgd. Naast spelende leden bestaat het ledenbestand van RBC uit niet-spelende leden (donateurs). Onder donateurs verstaan we hier de groep mensen die een financiële bijdrage leveren om het nieuwe RBC mede mogelijk te blijven maken. RBC streeft naar een groei van het aantal niet-spelende leden.

Supporters

RBC koestert haar achterban en wil met de supportersvereniging samenwerken en periodiek activiteiten organiseren. RBC beseft dat er onder haar supporters frustraties leven met betrekking tot het faillissement uit 2011 en de daardoor 'verplichte' teruggang naar de kelder van het amateurvoetbal. De achterban is hierdoor gekrenkt in haar trots. RBC wil door het behalen van de sportieve doelstellingen bereiken dat de supporters weer trots kunnen zijn op hun club.

Accommodatie

RBC streeft naar een langdurig verblijf in het Herstaco Stadion en op Sportpark Vierhoeven, waardoor RBC haar activiteiten kan blijven ontplooien, zich door kan ontwikkelen, versterken en verbeteren.

Sportief

Voor aanvang van de doorstart in 2012 had RBC in haar beleidsplan als doelstelling voor de langere termijn opgenomen de top van het amateurvoetbal. Het bestuur heeft nu besloten dat dit een terugkeer naar het betaald voetbal moet zijn. RBC is er zich van bewust dat dit een ambitieus streven is, maar gezien onze accommodatie, historie en de wens van onze achterban kunnen en mogen wij geen andere doelstelling hebben. Omdat RBC uitkomt in de 4e klasse, kan een dergelijke ambitie voor de buitenwacht wellicht vreemd overkomen, maar het bereiken van het hoogst haalbare zit nu eenmaal in de genen van de club. Uit onze voorgeschiedenis van 103 jaar draagt RBC nu eenmaal onlosmakelijk een verblijf van 45 jaar in het betaald voetbal met zich mee.

Onze overtuiging daarbij is dat de weg van de geleidelijkheid de meest kansrijke is. De realiteit van de afgelopen drie seizoenen heeft ons namelijk geleerd, dat er rekening mee gehouden dient te worden dat promoveren naar een hogere klasse minimaal twee seizoenen duurt. Ook na de verwijdering uit het betaald voetbal in 1971 heeft RBC er twaalf jaar over gedaan om het verloren gegane terrein te herwinnen. Dat traject willen we de komende drie jaren inzetten met spelers uit de regio, bij voorkeur met een RBC-verleden, en willen dan minimaal de 2e klasse bereiken. RBC wil daarbij haar jonge talentvolle spelers de kans geven om door te stromen naar het 1e elftal. Daarom zullen aan de samenstelling van de voetbalopleiding blijvend hoge eisen worden gesteld en willen we de samenwerking met Feyenoord continueren.

Financieel

Financiële moeilijkheden in het recente verleden hebben geleid tot het faillissement van RBC in 2011. Omdat een dergelijk scenario in de toekomst moet worden voorkomen, is een verantwoord en gezond financieel beleid voor RBC cruciaal. Uitgangspunt is: niet meer uitgeven dan we hebben. Omdat dat zou kunnen betekenen dat hierdoor het behalen van de sportieve doelstelling vertraging oploopt, is het van eminent belang dat de inkomsten gaan toenemen waardoor de begroting in omvang kan meegroeien met het competitieniveau van het 1e elftal.

Die toename van inkomsten zal gegenereerd moeten worden door stijgende horeca-opbrengsten, -contributie van niet-spelende leden, -kaartverkoop, merchandising, -opbrengst loterijen, ledenactiviteiten en andere ludieke acties. Daarnaast is sponsoring heel belangrijk. Wij gaan op zoek naar duurzame partnerships met bedrijven die zich aan RBC willen verbinden. RBC wil haar partners exposure en een netwerk bieden. Doel van dit RBC netwerk is het verbinden van bedrijven en organisaties. Door het organiseren van bijeenkomsten in een informele sfeer wordt een platform gecreëerd waar deelnemers, zowel zakelijk als maatschappelijk, een meerwaarde zullen ervaren, met als gezamenlijk doel RBC weer terug naar de top te krijgen.

Maatschappelijke betrokkenheid

RBC hecht grote waarde aan een positieve maatschappelijke betrokkenheid bij de lokale gemeenschap, haar supporters en sponsoren. Door samenwerkingsverbanden met de gemeente, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven aan te gaan wil RBC haar sociaal-maatschappelijke functie in de Roosendaalse samenleving en omgeving optimaal benutten.

Communicatie

RBC wil transparant zijn en blijft zoveel mogelijk informatie verstrekken aan en interactie creëren met supporters, leden, sponsoren en andere sympathisanten. Hiervoor maakt RBC gebruik van haar officiële website, nieuwsbrieven, facebook en twitter.