RBC pakt in blessuretijd overwinning met negen man

02-03-2024

ALMKERK - RBC is op miraculeuze wijze ontsnapt aan puntverlies. De Roosendalers moesten na een kleine tien minuten verder met tien man toen Jelte Pal een directe rode kaart kreeg. In de tweede helft kwam daar ook nog de tweede gele prent bij van Marwin Reuvers. Het zorgde voor kopzorgen aan de Roosendaalse zijde, want naast de twee rode kaarten waren er ook een flink aantal gele kaarten, waaronder voor trainer-coach Mark Klippel. In de absolute slotfase bracht Jens Wirix de meegereisde RBC-supporters, technische staf en spelersgroep in grote extase door na een goedlopende aanval via de ingevallen Emile Linkers en Moustafa Mohammad raak te schieten. Doelman Roy de Weert hield met een ultieme redding in de laatste seconden die voorsprong vast, waardoor RBC het eerdere puntverlies dit seizoen teniet deed.

Jens Wirix (links) schreeuwt het uit nadat hij in blessuretijd RBC op een 0-1 voorsprong heeft gezet. Vincent van Hoof (rechts) deelt in de feestvreugde (Foto: Arthur Verbraak).

Bij RBC stonden dezelfde elf namen op het wedstrijdformulier als de week er voor tegen Sparta'25 (1-5 winst). RBC opende sterk. Jens Wirix kreeg een grote kans na een goede aanval via Jordi Ewanena en Mohammad. Daarna volgde al snel de rode prent van Pal, waarna hoofdtrainer Klippel direct ingreep door 4-4-1 te gaan spelen met Tom de Bonte als enigste voorhoedespeler. In die situatie buitte de thuisploeg dat bijna uit. Uit een hoekschop kon Perry Bierkens de bal van de lijn schieten. Vlak voor rust was RBC nog dichtbij de voorsprong. Een zelf opgezette aanval via Anass el Gamali eindigde uiteindelijk ook bij hem, maar zijn inzet ging voorlangs. "Ik was de eerste helft echt kapot na die rode kaart. Op het middenveld moesten we ontzettend veel lopen en kon die grote kans niet goed afdrukken helaas," zo liet El Gamali na afloop weten.

In de tweede helft bracht Klippel na tien minuten Linkers. Die invalbeurt leek ongelukkig, maar Linkers bewaarde het beste kruit voor het laatst. Tussendoor had Almkerk wel op voorsprong kunnen komen, toen een aanvaller alleen voor De Weert kwam. Deze inzet ging echter hoog over. Tegen het einde van het duel moest RBC verder met negen man, omdat Reuvers zijn tweede gele prent kreeg. Echt overleven hoefde RBC niet, de huidig lijstaanvoerder werkte als team keihard, kon door de overtal van de thuisploeg zelf ook weinig uitrichten, maar doordat de thuisploeg ook zélf de overwinning wilde, ging Almkerk ook meer risico nemen. Dat speelde RBC in de kaart. Uit een hoekschop van Almkerk kwam namelijk het doelpunt van de Roosendalers. Linkers won het duel op de zijlijn, zag de meelopende Mohammad die de inlopende Jens Wirix bediende en de 0-1 op het scorebord bracht. De scheidsrechter die met gele en rode kaarten strooide, liet uiteindelijk negen minuten bijtellen. Een ultieme redding van De Weert was nog nodig om de overwinning veilig te stellen, maar uiteindelijk klonk rond half vijf in de middag het verlossende fluitsignaal: RBC wint met negen man op bezoek bij Almkerk. Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd. Voor een nabeschouwing met trainer-coach Mark Klippel klik je hier.

Almkerk - RBC 0-1 (0-0)

Opstelling RBC: Roy de Weert; Sander Wirix, Perry Bierkens, Glaucio Ventura Tiago (Vincent van Hoof), Jordi Ewanena; Marwin Reuvers, Anass el Gamali (Assim Said), Jens Wirix; Jelte Pal, Tom de Bonte (Emile Linkers), Moustafa Mohammad

Scoreverloop: Jens Wirix 0-1

Scheidsrechter: I. Elsayyad