RBC pakt ook Emplina en loopt verder uit

12-11-2023
De ingevallen Zé Lucas breekt uiteindelijk de ban voor RBC. De Braziliaan ziet de bal via de paal in het doel verdwijnen (Foto: Arthur Verbraak).

ROOSENDAAL - RBC heeft de topper tegen Emplina winnend afgesloten. In het Atik Stadion werd het uiteindelijk 3-0. Tegen het einde van de eerste helft kreeg de ploeg uit Den Bosch een flinke tik te verwerken toen het met tien man verder moest. Het was uiteindelijk Zé Lucas die de ban brak. Moustafa Mohammad en Jens Wirix waren de andere doelpuntenmakers.

RBC begon met dezelfde elf als vorige week. Niet heel verwonderlijk, omdat door blessures het elftal al wat was uitgedund. Zé Lucas en Anass el Gamali - die vorige week beiden moesten afhaken vanwege ziekte - waren er wel weer bij.

Het was voor het duel al bekend dat Emplina vanuit een gesloten organisatie zou gaan spelen. Dat deden ze kracht bijzetten vanaf de eerste minuut, want een aanvallende intentie was er in de eerste helft niet. RBC mocht de bal hebben en moest twee rijen van spelers zien te doorbreken om bij het doel te komen. Dat lukte wel een aantal keer, maar de voorzet ging dan vaak aan iedereen voorbij. Een vrije trap van Mohammad belandde in het zijnet en daarna was Tom de Bonte nog kansrijk, maar uit een hoekschop kopte hij hoog over.

De situatie veranderde toen een aanvaller van Emplina tegen een tweede gele prent aanliep. Daarvoor had RBC trouwens al een strafschop moeten krijgen. De Bonte legde goed terug met het hoofd, waarna Jens Wirix de bal in het doel kon werken, maar voordat hij dit kon doen werd hij met twee handen tegen de grond geduwd. De scheidsrechter wuifde het echter weg, tot groot ongeloof op de tribunes. Na de rode prent kreeg RBC enkele goede kansen, waar Mohammad de grootste kreeg. Vanuit de draai schoot hij hard in, maar met een mooie redding kon de doelman van Emplina erger voorkomen.

In de tweede helft had RBC snel afstand kunnen nemen in de beginfase. De grote kansen werden echter niet benut. Jens Wirix kreeg een uitgelezen kans toen Tarfit De Bonte bereikte, die legde terug op Jens Wirix maar die laatste zag zijn schot net langs de verkeerde kant van de paal over de achterlijn gaan. Trainer Mark Klippel greep in en wisselde drie spelers. Zé Lucas was met zijn eerste balcontact bijna meteen trefzeker. Zijn kopbal ging ook net langs de verkeerde kant van de paal. Even later was het echter wel raak toen hij langs de achterlijn in de korte hoek via de binnenkant van de paal raak schoot.

Plots veranderde Emplina van strategie en koos voor de aanval. Daardoor moest RBC ook even schakelen. Anass el Gamali, die erin was gekomen voor de aanval ging langzamerhand weer naar achteren om met vier man achterin te staan. Emplina werd in die fase ook gevaarlijk. Bij een hoge bal zat De Weert mis doordat hij mogelijk werd aangetikt, de scheidsrechter wuifde dit weg. De bal ging net langs de goede kant van de paal over de achterlijn. Daarna was er nog een gevaarlijke voorzet die net aan iedereen voorbij ging. In de tegenvallen - door de ruimte die werd geboden - was het uiteindelijk Mohammad die de wedstrijd besliste. Met een bekeken schot in de verre hoek bracht hij de stand naar 2-0. Jens Wirix bracht even later de score naar 3-0, nadat Perry Bierkens goed terugkopte richting RBC's aanvallende middenvelder. In de slotfase was Jordi Ewanena nog dichtbij, maar zijn schot spatte uiteen op de lat. Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd. Voor een nabeschouwing met trainer Mark Klippel klik je hier.


 
Zé Lucas werd uitverkozen tot RBC-Voetbalshop Roosendaal Man of the Match. Hij kreeg de prijs uitgereikt door Marc Schouwenaars van wedstrijdsponsor Van Tilburg Bastianen.

RBC ontmoet volgende week SV TOP. Zij verloren vandaag van Sparta'25 met 3-1. De nieuwe nummers twee en drie zijn nu Almkerk, de enige ploeg tot nu toe die RBC punten afsnoepte, en SC 't Zand. Zij staan op een achterstand van acht punten, met een wedstrijd minder gespeeld. 

RBC - Emplina 3-0 (0-0)

Opstelling RBC: Roy de Weert; Assim Said (Rhomar Boudzra), Perry Bierkens, Glaucio Ventura Tiago, Jordi Ewanena; Marwin Reuvers, Sander Wirix (Randy Elst), Jens Wirix; Anwar Tarfit (Zé Lucas), Tom de Bonte (Anass el Gamali), Moustafa Mohammad (Laurens van Hove)

Scheidsrechter: R.J. Huser

Aantal toeschouwers: 376