RBC strijdend ten onder in Etten-Leur

18-12-2022
In de laatste minuut kopt Randy Elst alsnog de aansluitingstreffer achter de Leurse doelman. Unitas'30 maakt echter gebruik van de geboden ruimte tijdens het Roosendaalse slotoffensief in de jacht op de gelijkmaker en loopt uit naar 3-1 (Foto: Arthur Verbraak).

ETTEN-LEUR - RBC is er niet in geslaagd om de laatste 32 van het bekertoernooi te bereiken. De Roosendaalse ploeg moest na de heroïsche overwinning op Halsteren (0-1 winst) opnieuw een topprestatie leveren om hun competitiegenoot Unitas’30 te verslaan. Opnieuw was een uitwedstrijd het decor. Kansen waren er zat om de wedstrijd in RBC’s voordeel te beslissen, maar pas in het eindfase wist de ingevallen Randy Elst iets terug te doen. In de absolute slotfase maakte de thuisploeg dankbaar gebruik van de geboden ruimte en maakte de beslissende 3-1.

RBC begon gewijzigd aan het duel met vorige week. Sowieso kon trainer-coach Ruud Pennings niet beschikken over de aanvallers Emile Linkers (blessure) en Zé Lucas (naar Brazilië). Daarnaast was ook Flinn Assenberg niet inzetbaar en was Marwin Reuvers net weer aangesloten bij de groepstraining. Hij begon vanaf de bank. In het doel begon Owen Braeckmans. Mitchell Schilperoord startte als rechtsback vanwege de absentie van Assaim Said (geschorst). Perry Bierkens en Anass el Gamali vormden het hart van het centrum en op links begon Jorda Ewanena. Het middenveld bestond uit Rhomar Boudzra, Karim Didi en Imran Echambit. In de punt had Tom de Bonte een basisplek en op de flanken werd hij ondersteund door Anwar Tarfit en Jay-Jay Meierdres.

Pennings had van tevoren aangegeven om het eerste kwartier goed door te komen. Vanaf het begin was duidelijk dat het tempo beduidend hoger ligt dan in de Tweede Klasse. Met veel lopende mensen ging de bal gemakkelijk van voet tot voet bij de thuisploeg. RBC was zoekende in die fase. Maar waar zo voor gewaarschuwd werd, gebeurde uiteindelijk toch. Via het middenveld ging de bal snel naar rechts en weer terug richting het centrum, waarna Tobias Ernst vrij voor Braeckmans kwam die de jonge Belg met een schot door de benen klopte.

Ondanks het snelle aanvalsspel bleek al snel dat de achterhoede van de thuisploeg niet van hetzelfde niveau is. RBC scheerde er regelmatig doorheen. Een voorzet van Didi werd knap aangenomen door De Bonte, die zijn directe tegenstander als draaideur gebruikte en met links uithaalde: zijnet. Daarna werd Tarfit alleen voor de doelman gezet, na een goede lange lage pass van Meierdres. Tarfit had net teveel tijd nodig en zijn schot werd gekeerd door de doelman.

RBC leek in die fase de controle over de wedstrijd te hebben, en kreeg enkele kansen via Meierdres (schot in handen van de keeper) en De Bonte (inzet ging voorlangs). Tussendoor viel de scheidsrechter even naar de grond, maar kon na enkele minuten de wedstrijd weer hervatten. Uit een snelle aanval van de thuisploeg werd een aanvaller aangetikt, waarna de leidsman naar de penaltystip wees. Braeckmans kon niet voorkomen dat de score werd verdubbeld, 2-0. Voor rust was Echambit nog dichtbij, maar zijn inzet vanuit de tweede lijn ging over.

In de tweede helft werd RBC naarmate het duel vorderde steeds sterker. Didi zag zijn kopbal van de doellijn gered worden, een mooie aanval waarbij De Bonte terug kopte op Echambit werd een prooi voor de keeper, na een geweldig schot van RBC’s aanvallende middenvelder. Na een tussenpauze ging de Roosendaalse ploeg in de vijfde versnelling om nog iets aan de achterstand te doen. Didi’s vrije trap ging op de lat en De Bonte kon de bal niet controleren in de rebound, waarna zijn inzet via de buitenkant van de paal over de achterlijn ging. Een schot van de ingevallen Elst werd gepakt, evenals de rebound die erop volgde van De Bonte. In de absolute slotfase was RBC nog eenmaal dichtbij toen Meierdres Bierkens wist te bereiken, die van dichtbij over tikte.

De zo broodnodige 2-1 kwam uiteindelijk toch op het bord. Didi wist met een splijtende, diagonale pass Elst te bereiken die verrassend direct in de verre hoek raakte kopte. De RBC-supporters gingen er nog eenmaal achterstaan en ook El Gamali werd naar voren gedirigeerd. Een corner die volgde werd in kansrijke positie voorlangs geschoten. Het was dé kans op de gelijkmaker. In de blessuretijd maakte de thuisploeg gebruik van de geboden ruimte, doordat RBC een-op-een ging spelen. Dat leverde uiteindelijk een goal op, 3-1. Klik hier voor een samenvatting van de wedstrijd.

Door de nederlaag kan RBC zich volledig op de competitie richten. Met zeven punten voorsprong begint het na de winterstop tegen Rood-Wit W in het Atik Stadion.

Unitas’30 – RBC 3-1 (2-0)

Opstelling RBC: Owen Braeckmans; Mitchell Schilperoord, Perry Bierkens, Anass el Gamali, Jorda Ewanena; Rhomar Boudzra, Karim Didi, Imran Echambit; Anwar Tarfit (Randy Elst), Tom de Bonte, Jay-Jay Meierdres

Scoreverloop: 4' Tobias Ernst 1-0; 38' Danny Lauwen 2-0; 90' Randy Elst 2-1; 94' Dré van Bavel 3-1

Scheidsrechter: Rene de Loos