RBC wint derby van SC Kruisland in bijzondere middag voor Oekraïne

27-03-2022

ROOSENDAAL - RBC heeft de zevende zege op rij geboekt sinds de hervatting na de winterstop. De Roosendalers wonnen voor 580 toeschouwers met 1-0 van SC Kruisland door een prachtig doelpunt van Randy Elst. Door de overwinning blijft RBC in het spoor van TSC en VOAB, want ook zij wonnen hun duels vandaag. De oranje-witten zetten tevens een grote stap richting de tweede periodetitel. Met nog twee duels te spelen heeft RBC een voorsprong van zes punten op TSC, alleen twee nederlagen kunnen de ploeg van trainer-coach Ruud Pennings nog afhouden van de periodetitel.

De wedstrijd tussen RBC en SC Kruisland stond vooral in het teken van de oorlog in Oekraïne. Evgeniy Levchenko sprak voor de wedstrijd de aanwezigen toe over de oorlog en bedankte de club voor het initiatief van de fundraising voor Oekraïne. Uiteindelijk haalde de club met onder andere de verkochte RBC-shirts € 24.350 op.

RBC begon het duel ietwat gewijzigd ten opzichte van de vorige wedstrijd tegen Rijen (3-0 winst). Gerson Pisas begon in de punt van de aanval, na een week afwezigheid en Randy Elst begon eveneens in de basis. Op links mocht Mitchell Schiperoord vanaf het begin starten, nadat hij hersteld was van zijn kwetsuur aan de knie. In het doel begon de 16-jarige sluitpost Niek de Beer. Eerste doelman Matthias Deleij kon namelijk niet aan het duel beginnen, nadat hij vorige week een rode kaart kreeg. Voor De Beer was het zijn basisdebuut in het eerste elftal. Heeft De Beer genoten van zijn officiële basisdebuut? "Het gaat heel goed met mij, ben écht superblij met de overwinning! Ik had mij inderdaad geen beter basisdebuut kunnen wensen," zo liet De Beer na afloop weten.

Nadat Levchenko de aftrap had verricht was het spelbeeld in de eerste helft dat SC Kruisland de bal aan RBC gaf en vooral loerde op de counter. De Roosendalers hadden moeite om een gaatje in de defensie te vinden, maar achterin stond het als een huis. De bezoekers, die moesten winnen om in het spoor te blijven van de thuisploeg, vuurde wel als eerste op het doel. De Beer wist de bal klemvast onschadelijk te maken. In de tegenaanval kwam RBC bijna op voorsprong toen Elst aan de rechterkant voor het doel kwam. Zijn inzet ging rakelings voorlangs. Daarna zag Giovanni Moerland zijn inzet uit het doel getikt worden, en niet veel later scoorde Elst uit een prachtige pass van Marwin Reuvers. Zijn goal werd afgevlagd vanwege buitenspel. Vlak voor rust was Gerson Pisas nog dichtbij, toen hij slalomde vanaf links de zestien in en zijn inzet net over de verre kruising zag gaan. Tussendoor had de vlagger van SC Kruisland een negatieve hoofdrol, toen RBC door geklungel van SC Kruisland een open kans kreeg. De grensrechter van SC Kruisland vlagde opnieuw, terwijl er nog een speler van de bezoekers rond de doellijn stond. De scheidsrechter floot echter voor buitenspel, maar gaf de asisstent-scheidsrechter wel een reprimande. RBC was er echter niet mee geholpen en de eerste helft werd afgesloten met de brilstand.

In de tweede helft kwam een ander SC Kruisland het veld op. Zij verlieten de verdedigende stellingen en kwamen steeds meer op de helft van RBC. De Roosendalers hadden daar in eerste instantie moeite mee, omdat de ruimte achter de verdediging van de bezoekers niet goed werd benut. Uit een corner was het ook bijna raak voor SC Kruisland, toen een kopbal door Perry Bierkens van de doellijn werd gered. Halverwege de tweede helft kwam de ploeg van Pennings er weer beter in en kreeg enkele opgelegde kansen. Eerst was het Imran Echambit die met een fantastische pass dwars door het centrum de inlopende Moerland wist te bereiken, maar die laatste zag zijn lage schuiver net naast de goal gaan. Even later was Elst dichtbij toen een prachtige harde, lage pass precies op snelheid de inlopende nummer tien van RBC wist te bereiken, maar ook Elst schoot naast. Ruim een kwartier voor tijd was het bij de derde grote kans wel raak. Moerland wist weer eens met zijn keizerlijke hoge voorzetten net over de tweede verdediger van SC Kruisland Anwar Tarfit te bereiken, die even inhield en daarna de inlopende Elst op maat bediende die op zijn beurt nu wel in de verre hoek raak wist te schieten.

Door de voorsprong trok RBC zich wat meer terug om via counters de genadeklap te kunnen uitdelen. Pennings wisselde, door met Lars de Voogd extra ervaring in te brengen, ook omdat Assenberg op scherp stond met een gele kaart achter zijn naam. Ook de snelle en frisse Tayeb Lakbir kwam in het veld voor Tarfit. Veel tegenaanvallen van de thuisploeg werden goed onschadelijk gemaakt door SC Kruisland, maar eenmaal kon Echambit door de defensie lopen, maar zijn harde inzet werd over getikt. De bezoekers, die er nog een gelijkspel uit wilde slepen, kwamen niet door de defensie van RBC heen en ook de vele vrije trappen en hoekschoppen leverde niets op. Kenmerkend voor het sterke optreden van de defensie van RBC was dat aanvoerder Didi in de absolute slotfase elke bal het stadion uitjoeg om maar te zorgen dat de tijd snel weg zou tikken. In de laatste minuut van de blessuretijd kreeg de ingevallen Brian Kruf nog een enorme kans, toen Lakbir een afgemeten voorzet op hem gaf, maar hij kreeg de bal onder zijn voet en struikelde er overheen, waarna de keeper de bal kon pakken. Na 98 minuten werd er eindelijk afgefloten door de leidende arbiter.

Door de overwinning kan RBC volgende week op voor de periodetitel. Een gelijkspel is voldoende. De Roosendalers kunnen echter hele goede zaken doen aankomend weekend in Oosterhout. Want mocht RBC winnen van TSC pakt het uiteraard de tweede periodetitel, maar gaat het ook over de ploeg uit Oosterhout heen op de ranglijst.

RBC - SC Kruisland 1-0 (0-0)

Opstelling RBC: Niek de Beer; Flinn Assenberg (Lars de Voogd); Perry Bierkens, Karim Didi, Mitchell Schilperoord; Marwin Reuvers, Imran Echambit, Randy Elst; Giovanni Moerland, Gerson Pisas (Brian Kruf), Anwar Tarfit (Tayeb Lakbir)

Scoreverloop: 76' Randy Elst 1-0

Scheidsrechter: Jan de Vos