RBC in extremis naar overwinning

09-03-2022

NISPEN - RBC heeft de doordeweekse wedstrijd tegen JEKA winnend afgesloten. De Roosendaalse club had daar wel de blessuretijd voor nodig, maar uiteindelijk wist de ploeg van trainer-coach Ruud Pennings de overwinning over de streep te trekken toen Randy Elst en Giovanni Moerland in de 94e en 95e minuut het elftal in veilige haven wisten te brengen. Door de enorme reeks gemiste kansen en afgevlagde aanvallen was vooral de ontlading bij het doelpunt van Elst enorm (zie foto).

Bij RBC was één wijziging aangebracht ten opzichte van afgelopen zondag tegen Madese Boys (1-0 winst). Lars de Voogd werd op de rechtsbackpositie vervangen door Flinn Assenberg. Voor de rest waren het dezelfde spelers die aan de aftrap verschenen.

In tegenstelling tot veel andere tegenstanders probeerde JEKA mee te voetballen. Het leverde een leuk schouwspel op, al was RBC wel de bovenliggende partij en kreeg ook legio kansen om de score te openen. Gerson Pisas kwam twee maal in kansrijke positie. De eerste keer was zijn inzet te zacht, de tweede maal, toen hij vrij werd gezet voor de goal door Elst, gleedt hij uit. JEKA was in de tegenaanvallen enkele keren gevaarlijk. Eenmaal kregen zij een honderd procent kans, toen een aanvaller vrij voor doelman Matthias Deleij kwam. De speler van de club uit Bavel schrok daar zo van dat hij hem hoog en ver naast schoot.

Na twintig minuten was het dan wel raak voor RBC. Moerland zette Pisas vrij voor de keeper die ditmaal wel het net liet bollen, 1-0. Even later maakte Moerland zelf de 2-0, maar ondanks dat hij de speler nog moest inhalen na een pass van Elst werd hij afgevlagd. Het bleek de opmaat van een wedstrijd waarin heel veel aanvallen vroegtijdig werden afgevlagd, wat tot enorme frustraties leidde langs de kant maar ook spelers van RBC ergerde zich er enorm aan.

Voor rust kreeg RBC nog wel enkele kansen om de score uit te breiden. Elst schoot voorlangs, een solo van Pisas werd in de korte hoek gekeerd, uit een corner van Moerland kopte Perry Bierkens in kansrijke positie op de buitenkant van de paal en Elst zag een geplaatst schot vanuit de tweede lijn uit de verre hoek getikt worden. Vlak voor rust lag de bal er ineens aan de andere kant in. JEKA strafte geklungel op het middenveld af met een lage schuiver in de verre hoek, 1-1.

In de tweede helft kreeg RBC maar mondjesmaat kansen. Dat had er mee te maken dat JEKA steeds verder naar achteren moest. Openingen vinden was moeilijk, maar de vele lage voorzetten die werden gegeven kwamen vaak ook niet aan. De ingevallen Brian Kruf bracht nieuw elan en was ook gelijk dichtbij een goal, maar zijn kopbal werd gekeerd. Even later werd hij weggestuurd, kwam hij vrij voor de keeper maar die zat er zo dicht op dat RBC's nummer negen niets anders kon doen dan tegen de doelman aan schieten.

Het elftal van JEKA liep inmiddels op haar laatste benen. Meerder malen werd geroepen: "nog even volhouden". Dat volhouden werd in de blessuretijd gebroken toen RBC eenmaal koos voor de lange bal. Karim Didi gaf de bal twee korte tikjes en zocht daarna het hoofd van Kruf. Die werd gevonden. Kruf kopte achterwaarts door op de lopende Elst die met een puntertje in de hoek de 2-1 binnen wist te schieten. Door de voorsprong trok JEKA weer naar voren, waarna RBC het ditmaal wel uitspeelde. De ingevallen Tayeb Lakbir wist met een lage voorzet de vrijstaande Moerland te bereiken die op de penaltystip de bal verwoestend in de kruising jaagde. Daarna floot de scheidsrechter meteen af.

Door de overwinning is RBC een plekje opgeschoven in de ranglijst. De Roosendalers zijn TSC voorbij en kunnen koploper VOAB inmiddels op de rug tikken. De achterstand op de club uit Goirle is nu één punt. De voorsprong op TSC is een punt. Beide clubs komen overigens morgen nog in actie. Aankomend weekend gaat RBC op bezoek bij Beek Vooruit. Op hetzelfde moment komen VOAB en TSC tegen elkaar in actie.

RBC - JEKA 3-1 (1-1)

Opstelling RBC: Matthias Deleij; Flinn Assenberg, Perry Bierkens, Karim Didi, Mitchell Schilperoord; Marwin Reuvers, Imran Echambit, Randy Elst; Giovanni Moerland, Gerson Pisas (Brian Kruf), Anwar Tarfit (Tayeb Lakbir)

Scheidsrechter: Gideon Tummers