Arbitrale dwaling kost RBC weer punten

29-10-2017

PHILIPPINE - RBC heeft aan het uitduel met Philippine een punt over gehouden. De Roosendalers kwamen op achterstand, maar trokken de stand vroeg in de tweede helft gelijk. In de slotfase van het duel leek de ingevallen Jovanni van Nijnatten RBC aan de overwinning te helpen. De scheidsrechter keurde het doelpunt eerst goed, maar na overleg met de grensrechter (zie foto) werd het doelpunt afgekeurd. Het afgekeurde doelpunt leek een exacte kopie van de gebeurtenissen in Steenbergen eerder dit seizoen. Ook toen werd een doelpunt van de tegenpartij afgevlagd, maar door de leidende arbiter goedgekeurd. Ook toen werd er in de slotfase gescoord door RBC en werd het doelpunt wél afgekeurd vanwege buitenspel.

Trainer-coach Danny Mathijssen had voor het duel met Philippine enkele wijzigingen aangebracht. Maarten Schipper zag zijn goede invalbeurt tegen Breskens beloond worden met een basisplek. Mike Schalk begon als linskback. Joey Tak begon weer in het centrum samen met Huub Schuit. Gino Pieter schoof een linie naar voren en vormden samen met aanvoerder Lars de Voogd en Mujib Yaqoubi het middenveld. Voorin kreeg Kevin van Andel een basisplek als rechtsbuiten. Anwar Tarfit begon op de linkerflank en in de punt maakte Jari Voeten zijn opwachting.

RBC keek al vroeg tegen een achterstand aan. Binnen tien minuten werd een vrije trap bij de eerste paal hard tegen de touwen gekopt. Grensrechter Michael van der Aa keurde het doelpunt af vanwege buitenspel. "De aanvoerder en de doelpuntenmaker stonden voorafgaand aan vrije trappen constant in buitenspelpositie, zo ook bij deze vrije trap. Bij het nemen stonden ze gewoon in buitenspelpositie." Het vlagsignaal werd niet gehonoreerd, 1-0.

De Roosendalers konden na de openingsgoal weinig uitrichten in de eerste helft. Alleen Van Andel kwam een aantal keer goed door op rechts. Zijn voorzet werd door iedereen gemist en even later kon hij niet genoeg kracht achter zijn schot krijgen om de keeper te verschalken. Uit een vrije trap kopte Voeten over en een uitgelezen kans voor Yaqoubi werd niet verzilverd. Een afgeslagen bal kwam voor de voeten van de middenvelder die de afvallende bal meteen op het lege doel schoot. Zijn inzet ging echter voorlangs. Philippine kreeg nog wel een goede mogelijkheid. Een voorzet vanaf links leek het tweede doelpunt op te leveren voor de gastheren, maar de inzet verdween hoog over.

RBC moest in de rust Schipper vervangen vanwege een blessure voor Nicky Vromans, die in de tweede helft een uitstekende invalbeurt had. In het tweede bedrijf kwam RBC al snel weer op gelijke hoogte. Een hoge bal van doelman Thierry Aarts werd verkeerd ingeschat door een centrumverdediger van Philippine en door het druk zetten van Voeten kwam de bal tegen zijn hand aan: penalty. Tarfit ging achter de bal staan en schoot raak, 1-1.

Daarna drukte RBC door, maar tot grote kansen leidde dat echter niet. Twintig minuten voor tijd nam Philippine het initiatief over. Doelman Aarts wist met een aantal cruciale reddingen de Roosendaalse club in de race te houden voor een goed resultaat. In de laatste minuten van het duel werd een goede voorzet van Tarfit licht getoucheerd door Van Nijnatten die zijn inzet in de verre hoek binnen zag vallen. De leidende arbiter wees meteen naar de stip, maar na overleg met de grensrechter werd het doelpunt alsnog afgekeurd. In de blessuretijd wist Aarts met een redding een punt veilig te stellen voor RBC. (Foto: Arthur Verbraak)

Philippine - RBC 1-1 (1-0)

Opstelling RBC: Thierry Aarts; Maarten Schipper (Nicky Vromans), Huub Schuit, Joey Tak, Mike Schalk; Lars de Voogd, Gino Pieter, Mujib Yaqoubi (Sebastian Verhulst); Kevin van Andel (Jovanni van Nijnatten), Jari Voeten, Anwar Tarfit

Scoreverloop: 7' Jim van Vlierberghe 1-0; 51' Anwar Tarfit 1-1

Scheidsrechter: W. Grinwis