Maatregelen naar aanleiding van gebeurtenissen RBC - Barça

12-09-2013

 

Naar aanleiding van de racistische uitlatingen tijdens de wedstrijd RBC – Barça op 24 augustus jl., heeft het bestuur van RBC, onder leiding van de voorzitter, een onderzoek ingesteld waarbij diverse personen bevraagd zijn over deze gebeurtenissen. Er waren bij het bestuur namelijk enkele namen genoemd van personen welke zich mogelijk schuldig zouden hebben gemaakt aan deze racistische uitlatingen.

Het bestuur is bevoegd om tegen personen maatregelen nemen als er wettig en overtuigend bewijs is. Het bestuur erkent dat er racistische uitlatingen gedaan zijn, maar kan deze uitlatingen niet wettig en overtuigend linken aan bepaalde personen. Het bestuur betreurt dat ten zeerste, maar ook het feit dat de verantwoordelijke personen zich niet vrijwillig gemeld hebben bij het bestuur. Het bestuur kan daarom helaas geen sancties opleggen aan de daders.

Het bestuur neemt echter de volledige verantwoordelijk op zich en ziet zich dan ook genoodzaakt om maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen van deze voor RBC onwaardige gebeurtenissen. Ook gelet op het feit dat RBC een gedeelte van het Herstaco Stadion huurt en derhalve gast is. Het bestuur neemt daarom de volgende maatregelen:

- aanstellen van een coördinator veiligheid tijdens wedstrijden van RBC 1;
- aanstellen van service/ordemedewerkers tijdens wedstrijden van RBC 1;
- RBC huurt de politiepost in het Herstaco Stadion als extra ruimte tijdens wedstrijden van RBC 1 zodat in de toekomst daders aan de hand van camerabeelden opgespoord kunnen worden;
- in overleg met de stadiondirectie is het afsteken van vuurwerk ook niet meer toegestaan;
- tijdens wedstrijden zijn de huisregels van het Herstaco Stadion en die van de KNVB van kracht.

Bij herhaling van wanordelijkheden en bij het bekend worden van de identiteit van de veroorzakers zal het bestuur van RBC overgaan tot sancties. Daarnaast zal de stadiondirectie veroorzakers van onregelmatigheden direct de toegang ontzeggen tot het Herstaco Stadion.